Spontaneous portraits - Night of arts

Spontana porträtt

Senaste torsdag var det konstens natt i Vasa. En kväll då det är mycket människor i rörelse och staden lever upp. 

Spontaanit potretit

Viime torstaina oli taiteiden yö Vaasassa. Sinä iltana on paljon ihmisiä liikkeellä ja kaupunki on tosi eloisa. 

Jag ville testa mitt nya objektiv och utmana mig själv med att gå fram till folk och fråga om jag får fota dem. Det är det svåraste jag vet inom fotografering. Om jag är anlitat uppdrag är det en helt annan sak. Hur som helst var det inte så farligt då jag väl tog mig mod till mig att fråga. Endast två tackade nej - en för att han inte tycker om att vara fotoobjekt och ett par som var ute i hemlighet. ;) 

Om du ser dig själv eller en vän är det fritt fram att dela eller använda bilden så länge som du inte beskär den.

Halusin päästä testaamaan juuri hankittu objetiivini. Samalla päätin haastaa iteäni kohtaamalla ihmisiä ja pyytää heitä kuvattavaksi. Tämä on minusta vaikeinta valokuvaamisessa. Eri asia on jos olen palkatussa tehtävässä mutta ei se ollut niin paha kun vaan pääsin vauhtiin. Ainoastaan kaksi kieltäytyi. Eräs mies kertoi ettei tykkää olla kuvattavana ja iloinen pariskunta joka oli salatreffeillä eikä haluannut joutua nettiin.

Jos näet itsesi tai ystäväsi saat vapaasti jakaa tai käyttää kuva kunhan et rajaa sitä. 

Jag är nöjd med det nya objektivet även om inte alla bilder blev så bra som jag önskat. Ibland missade jag skärpan onödigt mycket. Jag hade också tänkt ställa upp studioblixtarna men det var så mycket överförfriskade människor då det blev mörkare att jag valde att glömma den tanken. För att fortsätta utmana mig själv och tänja mina gränser tänkte jag försöka minst en gång per månad köra en "spontana porträtt" någonstans och ladda upp dem här. 
 

Olen tyytyväinen uuteen objektiiviin vaikka en ole ihan yhtä tyytyväinen kuviin kun olisin toivonut. Joskus en saanut silmät tarpeeksi teräväksi. Olin ajatellut pystyttää studiosalamat johonkin myös mutta ihmisten alkuhumala sai minut toisiin ajatuksiin. Tulen jatkamaan haastamaan itseäni ja ajattelin tehdä tällainen spontaani potretti kuvaus jossain aina vähintään kerran kuukaudessa ja ladaat ne tänne.